Wat is (Hatha) YOGA?

De vorm van Yoga die in het westen de meeste bekendheid geniet is de Hatha Yoga. Allerlei nieuwe vormen onder benamingen zoals Yin Yoga, Aerial Yoga en Restorative Yoga zijn daar van afgeleid. In Hatha Yoga staat het werken met het lichaam centraal. Door het aandachtig aannemen van lichaamshoudingen (asanas) en door ademoefeningen (pranayama)wordt de aandacht naar binnen gericht. Hierdoor ontwikkelt zich concentratie die kan overgaan in meditatie. Wat (Hatha ) Yoga zo bijzonder maakt, is dat het alle aspecten van een mens raakt: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel.

 

 

Yoga is een handreiking en een inspiratiebron om balans te vinden tussen binnenwereld en buitenwereld. Yoga harmoniseert en verbindt de verschillende stukjes van ons innerlijk en kristalliseert die uit. Dat zorgt ervoor dat we onszelf en de dingen om ons heen genuanceerder beleven; we gaan bewuster naar alles kijken. Daardoor verandert onze kijk op de omgeving, op onze levensomstandigheden en op het leven zelf. Zelfkennis en onderscheidingsvermogen zijn noodzakelijk om het leven op een heel persoonlijke, creatieve manier vorm te geven. Yoga helpt daarbij. Het maakt ons energiebewust, waardoor we op ervaringsniveau overgaan naar een leefwijze die aansluit bij wie we van binnenuit zijn. In die zin is yoga een kunst van leven.

 

Elke les wordt voorafgegaan door een korte stilte- of ontspannings-oefening, waarin je lichaam en geest voorbereidt op het naar binnen keren en met alle aandacht in het eigen lichaam zijn. Vaak wordt een korte tekst voorgelezen over de werking van yoga of de yoga filosofie. Een les bestaat uit een reeks lichaamshoudingen (asana’s) die een genezende of activerende werking hebben op de lichaamsfunkties. Sommige houdingen houd je enige tijd aan, waarbij je vaak de ogen sluit om de blik naar binnen te richten. De aandacht waarmee je de houding uitvoert en de mate van spanning in je spieren bepalen de heilzame werking. Deze kan ontspannend zijn, maar ook het ontwikkelen van kracht en stevigheid in je lichaam is een belangrijk onderdeel van de yoga. Belangrijk is dat je niets forceert, maar respect hebt voor je eigen grenzen. In de lessen leer je hoe je dit het beste kunt doen. Tijdens de les wordt ook veel aandacht besteed aan de adem. Je leert deze zo natuurlijk mogelijk te laten zijn en het vanzelf komen en gaan van de adem waar te nemen. Vaak observeer je de uitwerking van de oefening op je lichaam. Tegelijkertijd kun je het heilzame effect op je geest ervaren. Alle lessen worden afgerond met een intensieve ontspannings-oefening, soms begeleid door een visualisatie, waarin het lichaam volledig tot rust komt. We sluiten gezamenlijk af en drinken het zelf meegebrachte water. Er is dan ook gelegenheid om op vragen in te gaan. Als je meer wilt weten of persoonlijke aandacht wenst, maak dan even een afspraak.

 

Trude biedt behalve Hatha Yoga voor volwassenen en senioren ook via de SAZ (Senioren Actief Zuidplas) speciale stoelyoga voor senioren aan. Stoel Yoga is geschikt voor beginners en gevorderden en is laagdrempelig doordat het in gewone dagelijkse kleding kan worden meegedaan. Voor iedereen die gezond en fit wil blijven!

 

Vraag de gegevens aan via  SAZ Teammanager Inspanning Petra Lelieveld Telefoon 06 10690916 en/of via trudematlaveer@gmail.com of 0182 725283 – 06 50816170.