Asana's persoonlijk begeleiden

Yoga bij incontinentie

Tot je zinnen komen.... (of niet?) Pratyahara anders gezien.

Tot je zinnen komen..... (of niet?) Pratyahara anders gezien. Een dag bijscholing in Zoetermeer onder begeleiding van Frank Wissink en Trude Matla-van der Veer. Erkenning door VYN voor 5 studiepunten is toegekend.

 

 

 

VYN ERKENDE BIJSCHOLING (5 studiepunten)

 

door FRANK WISSINK EN TRUDE MATLA-VAN DER VEER

 

 

 

 

 

Tot je zinnen komen …... (of niet?) Pratyahara anders gezien.

 

 

 

Tot onze zinnen komen kan betekenen: ‘Tot ons verstand komen’, maar ook ‘Tot onze zintuigen komen’ of ‘Tot bezinning komen’. De workshop is even rijk als de titel. We laten de deelnemers ervaren hoe alle yogavormen samenhangen en welke plaats pratyahara daarin inneemt.

 

Deze kennis is toe te passen tijdens het geven van yogalessen, maar ook waardevol voor de eigen sadhana. We laten zien dat er vele mogelijkheden zijn om tot meditatief bewustzijn te komen

 

 

 

Frank brengt alle aspecten van de zintuigen voor het voetlicht; afsluiten, naar binnen richten en meer. Hij biedt ook tegenstellingen in de beleving van de zintuigen aan, laat je werken middels enkele duo-oefeningen en we gaan filosoferen en mediteren.

 

 

 

Trude bereidt de groep voor op concentratie en meditatie door middel van gerelateerde asana's, adem- en aandachtsoefeningen. De twee docenten zijn op elkaar ingespeeld en wisselen elkaar de hele dag af. Voor vragen en discussie zal voldoende tijd beschikbaar zijn.

 

 

 

Een syllabus bevat het artikel Eindeloos Spiegelen (eerder verschenen in de Nieuwsbrief VYN) van de hand van Frank Wissink, vooraf gegaan door een inleiding en aangevuld met een extra toelichting van pratyahara. Trude voorziet de syllabus van een opsomming van de asana's en andere oefeningen. Deze zal worden uitgereikt in een ingebonden map in A4 formaat. Aan het eind van de bijscholing zal een evaluatie formulier en een certificaat van deelname worden uitgedeeld.

 

 

 

Zondag 15 maart 2015.

 

09.00 – 9.30 uur ontvangst met koffie/thee en versnaperingen

 

09.30 - 11.00 uur kennismaking, inleiding,

 

eerste uitleg en oefeningen.

 

11.00 - 11.15 uur pauze

 

11.15 - 12.45 uur vervolg

 

12.45 – 13.45 uur (meegebrachte) lunch

 

13.45 – 14.45 uur vervolg

 

14.45 – 15.00 uur pauze

 

15.00 – 16.00 uur vervolg en afronding,

 

evaluatie formulier, certificaat van deelname.

 

16.00 – 16.15 uur drankje, napraten.

 

Plaats: Zoetermeer. Locatie: de bovenzaal van de Nutriciahoeve, Rokkeveenseweg 44c, wijk 12, Zoetermeer; centraal in de randstad, vlak naast de A12. zie www.eenflexplek.nl/zoetermeer

 

Minimaal aantal deelnemers 8, maximaal aantal deelnemers 16.

 

Kosten 90,00 euro, incl. koffie, thee, versnapering, excl. Lunch. (Yoga en meer.... heeft vrijstelling van btw)

 

 

 

Informatie en aanmelden: trudematlaveer@gmail.com

 

Inschrijven kan door middel van het insturen van het ingevulde aanmeldingsformulier (mag per email of per post) en betaling van het lesgeld ad 90,00 euro op rekening NL26INGB0001962832 ten name van G.W. Matla-van der Veer en/of J.E. Matla, Moordrecht, onder vermelding van: Bijscholing Tot je zinnen komen, je naam en de gewenste datum van de workshop. Zodra de betaling staat bijgeschreven op de bankekening is de aanmelding definitief. Je ontvangt een bevestiging en tijdens de bijscholingsdag een factuur.

 

 

 

Annulering

Volledige restitutie bij annulering voor 1 februari 2015; 50% bij annulering voor 1 maart 2015; geen restitutie bij annulering na 1 maart 2015.
 

 

 

Meebrengen. Yogakleding, groot badlaken voor op de yogamat of eigen mat, je favoriete meditatiebankje of -kussen, schrijfmateriaal, lunch.

 

 

 

 

 

Frank Wissink – Meditatieve Yoga

 

Borndiep 10, 2904 RB Capelle aan den IJssel

 

email:frankwissink@meditatieve-yoga.nlwww.meditatieve-yoga.nl

 

www.facebook.com/YogaEnMeditatieMeditatieveYoga?ref=hl

 

tel. 010 4585706 en 06 40254769

 

 

 

Trude Matla-van der Veer - Yoga en meer...

 

Prinses Alexiahof 28, 2719 CZ Zoetermeer

 

email trudematlaveer@gmail.comwww.yogatrudematla.nl

 

telefoon 0182 725283 en 06 50816170; kvk27351325

 

Frank Wissink en Trude Matla-van der Veer zijn ervaren en breed georienteerde yogadocenten. Zij kennen elkaar van de intervisie groep in Krimpen aan den IJssel, de “Masterclass”. Zij ontdekten dat zij elkaar kunnen aanvullen en dat samenwerken als het ware vanzelfsprekend is. Zij hebben elk hun serieuze kant, maar ook de diepe behoefte om dingen licht op te vatten en er grappen over te maken.

 

Frank en Trude zijn beiden geinspireerd door Jon Kabat-Zin, die bekend is geworden door zijn boeken 'Handboek meditatief ontspannen' en'Waar je ook gaat, daar ben je', waarin hij het begrip ‘Mindfulness’ bekendheid gaf. ‘Mindfulness’ heeft zich vervolgens als een lopend vuurtje met name door de wereld van psychotherapeuten verspreid, onder andere als uiterst geschikt middel om mensen te leren omgaan met angststoornissen.

 

In het engelstalige boek ‘Coming to our senses’,Healing Ourselves and the World Through Mindfulness (ISBN 0 7499 2588 4, uitg. Piatkus; nog niet vertaald in het Nederlands en ooit door Frank gerencenseerd in de Nieuwsbrief) beschrijft Kabat-Zin hoe je de zintuigen kunt gebruiken bij mindfulness. En dat is voor yogadocenten interessant omdat bij yoga-meditatie volgens de sutra’s van Patanjali het begrip 'Pratyahara’een belangrijke rol speelt.

 

Over het algemeen wordt met Pratyahara bedoeld: het loskoppelen van de zintuigen van de buitenwereld, zodat de geest niet afgeleid wordt door prikkels van de buitenwereld en over kan gaan tot dharana (concentratie) en dhyana (meditatie).

 

Zo opgevat zou je pratyahara bijna als een afwijzing van de buitenwereld kunnen opvatten, passend binnen het gedachtengoed van sommige – o.a. Hindoeïstische - filosofische stromingen. Maar Kabat-Zin geeft juist aanwijzingen over hoe de zintuiglijke gewaarwordingen gebruikt kunnen worden om de geest in een meditatieve staat te krijgen, waarbij meditatie gedefinieerd wordt als open aandacht hebben voor dat wat zich in het bewustzijn aandient. Vanuit deze benadering maakt het namelijk niet uit wat zich in het bewustzijn aandient, maar is het veel belangrijker hoe je omgaat met wat zich aandient. Hij beschrijft in zijn boek onder andere oefeningen om ‘zuiver’ te horen, en ‘zuiver te voelen’ . Met andere woorden, wees met open aandacht bij dat wat zich via de zintuigen aandient in je bewustzijn, zonder direct te interpreteren of te oordelen.

 

Het is niet noodzakelijk dit boek voorafgaand aan de bijscholing te lezen. Maar ben je geboeid door deze uitleg, het is een aanrader.

 

Schrik niet van de ruim 600 bladzijden. Het boek bestaat uit acht delen die weer in meerdere hoofdstukken zijn verdeeld, maar de hoofdstukken zijn goed los van elkaar te lezen. Sterker nog, dat raden wij je aan. Sommige stukken zijn filosofisch en bespiegelend van aard, andere stukken beschrijven oefeningen, en door de gedeeltes niet in één ruk uit te lezen geef je jezelf de tijd om de oefeningen uit te proberen en de bespiegelende stukken eens rustig op je te laten inwerken. Ben je yoga docent? Gebruik het bijvoorbeeld met regelmaat door er een stukje uit te lezen als inspiratie voor je lessen.

 

 

 

Trude schrijft over yoga

en meer.....

(columns, boekrecensies etc.)

 

 

Vraag info, folders, huidig lesprogramma en/of inschrijfformulieren aan via trudematlaveer@gmail.com

 

 

najaarsstorm in amsterdam 2013