VYN Erkende  bijscholingen voor collega yogadocenten

 Studiedag ASANA'S PERSOONLIJK BEGELEIDEN I en/of II

(5 bijscholingspunten) vraag naar de nieuwe data.

 

Tijdens  mijn opleiding tot yogaleraar, eind jaren tachtig, werd nadrukkelijk  afgeraden om je cursisten tijdens een yogales aan te raken. Eventuele  aanwijzingen, verbeteringen, bijstellingen of aanpassingen van een  asana dienden verbaal te geschieden. En dan liefst algemeen  geformuleerd, zodat de suggestie niet te persoonlijk aankwam. Als  iemand zo'n opmerking niet ter harte nam, dan zou hij er nog niet aan toe zijn. Wanneer je iemand fysiek zou willen assisteren, dan moest  je in elk geval om toestemming vragen en zeker niet onaangekondigd je  handen op iemands lichaam plaatsen. Uiterste terughoudendheid en  zorgvuldigheid waren geboden. En daar ben ik het nog steeds mee eens.

 

Maar  toen maakte ik, ongeveer acht jaar geleden, onder het dak van  dezelfde opleiding, kennis met Power Yoga. Bij het onderwijzen van  Ashtanga en/of Power yoga wordt er veelvuldig verbaal en fysiek  begeleid. Vanaf mijn eerste ervaring hiermee, door Tonnie Goes, tijdens de adho mukha svanasana, ging er een wereld voor mij open.

 

Een  van de opvallende aspecten van Ashtanga en Power yoga is jùist  dat de docent regelmatig naar de cursisten toegaat en de houding  zorgvuldig begeleidt, stimuleert en ondersteunt, waardoor er voelbaar  meer 'ruimte' ontstaat. Het woord 'correctie' vermijd ik opzettelijk,  want corrigeren is zeker niet de intentie!

 

Toen ik in 2004 de docentenopleiding Power yoga bij Dasra Center volgde en  in 2006 een week Teacher Training Ashtanga yoga kreeg van David  Swenson, ontdekte ik meer en meer dat het begeleiden van de  yogacursist een kunst is. Met een collega oefende ik de - bij beide  gelegenheden - aangeleerde vaardigheden inmiddels regelmatig, in onze  (schaarse) vrije tijd.

 

Later  volgde ik bij  het Dasra Center in Montfoort een vierdaagse workshop,  bedoeld voor yoga docenten. Deze  droeg de titel 'de Kunst van het  Begeleiden'. Het doel van deze workshop was: méér  uit een yogales kunnen halen door middel van goede begeleiding. Zo werd ik er steeds enthousiaster over.

 

Het mag duidelijk zijn dat de begeleiding afhangt van de mogelijkheden  van zowel de docent de student. Daarom is niet altijd één  bepaalde manier van begeleiding zaligmakend.

 

Wanneer  ik poweryoga-  of privéles  geef, begeleid ik vaak bijna onafgebroken.

 

Tijdens  hatha yoga lessen kies ik bijvoorbeelds één  of twee houdingen waaraan ik extra aandacht besteed. Ik loop rond  raak de cursisten om de beurt even aan terwijl ik ze zacht  aanwijzigingen geef. Het vormt tevens een mooie gelegenheid om de  achtergrond van zo'n asana eens toe te lichten. De reacties zijn  zonder meer positief. Het persoonlijk begeleiden wordt als heel bijzonder ervaren. Conclusie: door yogahoudingen te begeleiden maak  je de cursisten bewust van hun mogelijkheden, die zij vervolgens ook  zonder begeleiding willen benutten.  Geweldloosheid en respect voor  ieders eigen grenzen blijven hoogst belangrijk! De cursisten stellen  de persoonlijke begeleiding tijdens de yogalessen zeer op prijs.

 

 Inhoud van de studiedag: Asana's Persoonlijk Begeleiden I (APB I of II)

 Het  voordoen en in praktijk oefenen (in kleine groepjes) van persoonlijke  begeleiding tijdens yoga asana's: torsie,
vooroverbuiging, achteroverbuiging, zijwaartse buiging, balans; het  betreft zowel zittende, liggende als staande asana's. De begeleiding  wordt zonder duwen of dwang uitgevoerd. Met veel respect en absoluut  geweldloos. We blijven altijd binnen de mogelijkheden, grenzen en  wensen van zowel de begeleider als de deelnemer. Het is voor een
cursist, die persoonlijk begeleid wordt, een manier om dieper in een  houding te komen, en door  accenten toe te voegen, dieper te  ontspannen of meer ruimte en mogelijkheden te ontdekken. Wanneer je  ervaart dat je verder kunt in een houding, dan wil je dat de volgende  keer weer bereiken. De verdieping is zowel lichamelijk als  geestelijk. Veiligheid van zowel deelnemer als begeleider komen op de  eerste plaats! Niemand mag de vaardigheden van zichzelf of van een  ander overschatten!

 De bijscholing ASANA'S PERSOONLIJK BEGELEIDEN I en/of II wordt regelmatig gegeven in Zweiersdal , Oosterbeek (zie www. zweiersdal.nl) of door Trude zelf georganiseerd in een gehuurde locatie of yogastudio. Het programma begint om 10.00 uur en eindigt rond 17.00 uur; Minimaal aantal deelnemers 8, maximaal aantal deelnemers 12. Houd voor de data de Nieuwsbrief in de gaten.

Meenemen: yogakleding, groot badlaken o.i.d., schrijfmateriaal, lunch. Aan het eind van de dag wordt een deelname certificaat uitgereikt.

 


Vraag naar de data via email trudematlaveer@gmail.com
 

 

Trude schrijft over yoga

en meer.....

(columns, boekrecensies etc.)

 

 

Vraag info, folders, huidig lesprogramma en/of inschrijfformulieren aan via trudematlaveer@gmail.com

 

 

najaarsstorm in amsterdam 2013